IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ: Индустрията с ръст от 1,6% за второто тримесечие, а не с 0,3% спад

Това показа ревизия на данните за БВП на статистическия институт, които сочат ръст на брутната добавена стойност с 0,5%, спрямо предварително обявения спад от 1,1%

11:31 | 08.09.10 г. 4
НСИ: Индустрията с ръст от 1,6% за второто тримесечие, а не с 0,3% спад

Индустрията отчита ръст на годишна база с 1,6% през второто тримесечие на 2010 г., показва детайлен преглед на предварителните данни на НСИ за БВП през второто тримесечие. Експресните оценки бяха за спад с 0,3% на индустриалното производство през второто тримесечие на годишна база.

Ръстът в аграрния сектор е коригиран до 3,8% на годишна база за второто тримесечие, спрямо експресни оценки за покачване от 1,6%.

При услугите експресните оценки бяха за спад с 1,7%, а сега спадът е коригиран до едва 0,3%.

Брутната добавена стойност през второто тримесечие на 2010 г. отчита ръст с 0,5%, спрямо предварително обявения спад с 1,1%.

Това, което води до това БДС все още да е на отрицателна територия, са т. нар. "корективи", които намаляват с 11,9% на годишна база. Те включват нетните данъци (т.е. данъци минус субсидии) върху продуктите, неприспадаем данък върху добавената стойност и мита върху вноса. Техният спад отразява намалението на данъчните приходи в началото на тази година, основно поради намаления внос.

Спадът на БВП за второто тримесечие на 2010 г. на годишна база е 1,4%. Експресните оценки бяха за понижение с 1,5 на сто. 

За свиването на икономиката с 1,4% на годишна база допринасят спадът на потреблението с 5,7%, на инвестицитие с 12,2%. Ръстът при износа от 12,4% неутрализира ефекта от намалените потребление и инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Gordian
преди 13 години
Председателят на НСИ подаде оставка*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Deripaska
преди 13 години
Както е казал Чърчил: Аз вярвам единствено на статистиката фалшифицирана от мен :-)Добре е все пак, че съществува Евростат, да чекне от време на време сметките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
INSIDER-A
преди 13 години
Така е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Ревизията повиши БДС от минус 1,1 на +0,5%, тоест с 1,6 п.п.Повече от перфектно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още